Een adviseur werving en selectie: wat doet deze eigenlijk? Werving en selectie bureaus worden vaak ingeschakeld wanneer een bedrijf op zoek is naar nieuwe werknemers. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over een adviseur werving en selectie. Hoe ziet een werving en selectie procedure eruit en wat zijn de voor- en nadelen van het inschakelen van een adviseur werving en selectie? Lees gerust verder om antwoord te verkrijgen op al je vragen.
Waar houdt een adviseur werving en selectie zich mee bezig?
We gaan in deze blog dieper in op wat een adviseur werving en selectie doet. Een adviseur werving en selectie zet de juiste kandidaat op de juiste plek binnen het bedrijf. Hij of zij adviseert dus over de positie van nieuwe werknemers binnen de organisatie. Voor diverse organisatieonderdelen zet je je in binnen het sollicitatieproces. Van intake tot het in dienst treden van de nieuwe werknemers. Een bureau werving en selectie kan een organisatie adviseren, helpen of de werving van nieuwe werknemers volledig op zich nemen.
Het werk van een adviseur werving en selectie kan overeen komen met dat van een sourcer of recruiter. Tussen een adviseur werving en selectie en een recruiter zit eigenlijk dan ook geen verschil. Net zoals een adviseur werving en selectie is een recruiter bezig met het vinden van de juiste kandidaat voor een vacature. In beide gevallen is het dus een externe partij die zich hiermee bezig houdt.
Wat valt er onder werving en selectie?
Nu vraag je je wellicht af wat er precies onder werving en selectie valt. Met welke stappen binnen het sollicitatieproces houdt een adviseur werving en selectie zich bezig? Werving en selectie is eigenlijk de basis van het identificeren, selecteren en aantrekken van kandidaten die het meest geschikt zijn voor de openstaande vacature binnen de organisatie. Een werving en selectie bureau werft dus de meest geschikte kandidaat die direct in dienst kan treden bij het bedrijf. Werving en selectie is een van de eerste stappen binnen een recruitmentproces. Deze werving en selectie bureaus zijn dus gespecialiseerd in het vinden en aantrekken van kandidaten (de eerste stappen van het recruitmentproces).
Wat is het verschil tussen detacheren en werving en selectie?
Misschien komt nu de vraag in je op wat het verschil is met een detacheerder en een adviseur werving en selectie. Een adviseur werving en selectie zoekt enkel de meest geschikte kandidaten voor een bepaalde functie. Een detacheerder aan de andere hand, biedt een werknemer een carrièremogelijkheid bij meerdere organisaties. De werknemer werkt dus tijdelijk bij een ander bedrijf. De werknemer blijft in loondienst bij het bedrijf dat hem of haar uitleent aan de andere partij. Een detachering kan gemiddeld tot 24 maanden duren.
Daarnaast biedt een detacheerder de werknemer trainingen en opleidingen aan. Zo kan de werknemer kennis en vaardigheden opdoen die van pas kunnen komen bij verschillende functies.
Wat is het doel van werving en selectie?
Het doel van werving en selectie is vrij simpel uit te leggen. Namelijk om aan de hand van een persona (een niet bestaand persoon die perfect voldoet aan een bepaald functie competentieprofiel) de meest geschikte kandidaat te vinden voor een openstaande vacature. Deze persoon zal dus zo dicht mogelijk aansluiten bij de persona en dus zo goed mogelijk passen binnen het bedrijf en de functie.
Wat zijn de voordelen en nadelen van werving en selectie?
Aan zo’n werving en selectie procedure zitten uiteraard voordelen en nadelen verbonden. Wat zijn dan de voor- en nadelen van het inzetten van een adviseur of bureau werving en selectie?
De voordelen van werving en selectie
Voordelen van het inzetten van een adviseur werving en selectie kunnen zijn dat de kandidaten direct in dienst kunnen treden. Als bedrijf heb je veel flexibiliteit als het gaat om het invullen van de vacatures. Er wordt een vaste fee gehanteerd bij het plaatsen van deze vacatures. Je bent als bedrijf aanzienlijk minder tijd kwijt aan het werven en selecteren van de meest geschikte kandidaten voor een vacature. Deze bureaus hebben vaak een ruime pool met kandidaten beschikbaar en de kans is dan ook groter dat er geschikte kandidaten worden gevonden. Daarnaast geef je de procedure uit handen aan gespecialiseerde mensen in werving en selectie. Als laatste is het een zeer laagdrempelige manier om gemakkelijk in contact gebracht te worden met de juiste kandidaten.
De nadelen van werving en selectie
Een van de grootste nadelen van het inzetten van een adviseur werving en selectie is dat de meeste werving en selectie bureaus hun kandidaten uit dezelfde pool halen. Kans op veel concurrentie is dus groot. Zodra je het werving en selectie proces uit handen geeft, heb je als bedrijf minder invloed op selecteren op specifieke eisen binnen het competentieprofiel. Een adviseur werving en selectie weet vaak niet precies wat deze eisen zijn, mits je deze vooraf goed voorlegt. Als laatste richt een adviseur werving en selectie zich niet op het werven voor langere termijn.
Hoe ziet een werving en selectie proces eruit?
Het gehele proces van werving en selectie omvat het identificeren, selecteren en aantrekken van nieuwe werknemers voor een organisatie. Deze procedure kent meerdere stappen die worden ondernomen om dit zo goed mogelijk te kunnen realiseren.
Uiteraard kan het werving en selectie proces variëren per organisatie en de diensten die er worden aangeboden. Het kan alleen gaan om enkel adviseren, helpen of het volledig overnemen van het werving en selectie proces.
- De adviseur werving en selectie bespreekt met een organisatie de openstaande vacature en het profiel wat hierbij past (oftewel, de persona). Het is hierbij belangrijk dat het competentieprofiel goed wordt doorgenomen om een mismatch te voorkomen.
- Vervolgens gaat de adviseur werving en selectie vacatures uitzetten op verschillende job boards en social media. Dit gebeurt altijd in overleg met de betreffende organisatie.
- Het bureau verzamelt en bewaart de cv’s van de geschikte kandidaten in een database. De meest geschikte kandidaten worden geselecteerd. Deze kandidaten voldoen dus aan het besproken competentieprofiel.
- Als laatste legt de adviseur werving en selectie deze geselecteerde kandidaten voor aan het bedrijf. Het bedrijf kan vanuit hier kiezen of ze de vervolg procedure overnemen of uitbesteden aan de adviseur of recruiter.
Extra recruitment tools
Naast werving en selectie zijn er ook andere middelen die bedrijven kunnen helpen om nieuwe kandidaten te vinden.
O.a. de volgende:
Meer over Recruiternext.nl
Hopelijk weet je nu voldoende over het onboarding proces en ben je gemotiveerd om meer te leren over de recruitment wereld. Daarvoor ben je hier aan het juiste adres! De recruitmentblog community is een onderdeel van Recruiternext.nl. De community speciaal gemaakt voor recruiters en recruitment marketeers bestaat uit een blog, nieuwsbrief en de job board (Recruiternext.nl).
Deze community heeft als doel om jou meer te leren over recruitment én recruitment marketing. De blogs worden gepubliceerd door recruiters, recruitment marketeers, HR professionals en online marketeers.