Wat zijn de taken van een hiring manager?

Je staat aan het begin van een sollicitatieprocedure en je krijgt te maken met een hiring manager. Wie is deze persoon en wat zijn de taken van een hiring manager? Hoeveel zeggenschap heeft deze persoon over jouw sollicitatie? In deze blog leggen we je alles uit en geven we antwoord op deze vragen. Zo weet je precies wat je te wachten staat en met wie je te maken krijgt wanneer je gaat solliciteren.

 

Wie is de hiring manager?

De hiring manager, wellicht heb je er ooit wel eens over gehoord of ben je deze persoon tegengekomen wanneer je ging solliciteren of bij een nieuw bedrijf kwam werken. Wie is deze persoon en wat zijn de taken die behoren bij deze functie?

De hiring manager is verantwoordelijk voor een passend persoon vinden voor een openstaande functie. Dat klinkt een beetje als de baan van een recruiter. Toch zit er een verschil in. De hiring manager werkt samen met recruiters en HR en komt vaak zelf van de afdeling waar de functie openstaat. Deze persoon weet dus veel van de afdeling, de samenstelling van het team en de functie die er vervuld moet worden. Hierdoor kan je hiring manager zelf een passend persoon vinden die perfect bij de functie en het team past. Het hoofddoel van de hiring manager is om ervoor te zorgen dan de kandidaat passende kwalificaties en karaktereigenschappen heeft en past binnen het team.

Daarnaast heeft de hiring manager nog een kleine functie als supervisor in de eerste periode van de net nieuw aangenomen persoon.

 

HR, recruiters en de hiring manager, wat is het verschil?

Zoals hierboven beschreven staat werkt de hiring manager nauw samen met recruiters en HR. Recruiters hebben als taak om passende kandidaten te vinden en deze te benaderen om te solliciteren op een openstaande vacature of er een open sollicitatie uit te sturen. De hiring manager en de recruiters werken dan ook samen om deze kandidaten te vinden en te screenen gedurende de sollicitatieprocedure.

De hiring manager is vaak onderdeel van het human resources recruitment team en werkt zo ook samen met de recruiters binnen dat team en de HR manager. HR monitort onder andere waar binnen de organisatie er meer werknemers nodig zijn.  Ze houden iedere positie binnen de organisatie goed in de gaten en werken mee aan de sollicitatieprocedure wanneer er een nieuwe werknemer wordt aangenomen. 

Kortgezegd zorgen de recruiters voor geschikte kandidaten voor een sollicitatie, de hiring manager maakt de uiteindelijke beslissing wie er aangenomen wordt en HR controleert de ontwikkeling van de geselecteerde nieuwe werknemer zodra deze is aangenomen.

 

Wat is de functie omschrijving van een hiring manager?

Je bent nu op de hoogte van wie de hiring manager precies is en waar deze persoon zich bevindt in het bedrijf. Ook weet je globaal met welke taken de hiring manager zich bezig houdt. Tijd om daar op in te zoomen.

 

Een vacature creëren

De eerste taak van een hiring manager is om te kijken of er een nieuwe werknemer binnen het bedrijf nodig is en waar deze geplaatst moet worden. Daarna is het de taak om een zo goed mogelijke functieomschrijving te schrijven en de wensen wat betreft sollicitanten door te geven aan de recruiters. Het is dus de taak van de hiring manager om een duidelijk beeld te schetsen voor de recruiters waar ze naar opzoek zijn. Wat is de openstaande functie? Welke vaardigheden komen hierbij kijken? Waar moet de sollicitant aan voldoen en welke karaktereigenschappen moet deze persoon bezitten?

 

Het sollicitatieproces

De recruiters hebben een aantal kandidaten bij elkaar gevonden die passend zijn voor de job die er openstaat. De taak van de hiring manager is om deze sollicitanten samen met het recruitment team te screenen en in te plannen voor hun eerste sollicitatiegesprek. De hiring manager heeft zeggenschap in hoe deze sollicitatiegesprekken verlopen en welke vragen er gesteld moeten worden. Wanneer de sollicitanten de eerste ronde van gesprekken hebben gehad, is het tijd dat HR en de hiring manager een ronde doet om te kijken of de persoon daadwerkelijk geschikt is en perfect aansluit op waar ze naar opzoek zijn. Hierna nemen ze een of twee weken de tijd om een besluit vast te leggen en neemt de hiring manager of het team van HR contact op met de uitgekozen nieuwe werknemer.

Als sollicitant kom je in aanraking met de hiring manager wanneer je solliciteert op een open functie. Wat inhoudt dat je zelf hebt gesolliciteerd zonder dan er een vacature open stond. Wellicht ben je benaderd door een recruiter om een sollicitatie eruit te sturen.

De hiring manager heeft in dit sollicitatieproces altijd het laatste woord. Hij/zij besluit of de sollicitant aangenomen wordt of niet.

 

Supervisor

Wanneer de sollicitant is aangenomen voor de openstaande functie, is het de taak van de hiring manager om de eerste periode de nieuwe werknemer bij te staan. Zo kan de hiring manager goed in de gaten houden of ze de juiste beslissing hebben gemaakt en de nieuwe werknemer daadwerkelijk goed bij het bedrijf past. Ook kan de hiring manager de nieuwe werknemer inwerken. Zo wordt er een goed beeld geschetst of de nieuwe werknemer geschikt is en mag blijven. Dit alles doet de hiring manager samen met het team van HR. 

 

Hoe weet ik of de hiring manager mij wilt aannemen?

Natuurlijk is er geen waterdichte manier om uit te vinden of je aangenomen gaat worden voor de openstaande functie. Toch zijn er een aantal manieren waardoor je kan merken dat je aan de goede kant zit. Sommige verbale en non-verbale signalen kan je aflezen van de hiring manager. Uiteraard delen wij deze met je.

 

  1. Een van de verbale signalen is wanneer de hiring manager je probeert te ‘verkopen’ aan de organisatie. Dit geeft een signaal af dat de hiring manager het wel ziet zitten om je aan te nemen voor de functie.
  2. Tijdens het sollicitatiegesprek worden natuurlijk veel vragen gesteld. Een goed teken kan zijn wanneer de interviewer veel persoonlijke vragen stelt over bijvoorbeeld hobby’s en persoonlijke doelen. Let hierbij wel op dat je sommige persoonlijke vragen niet hoeft te beantwoorden.
  3. Eentje die hierbij aansluit is als er tijdens je sollicitatiegesprek wordt onderhandeld over de compensatie die je kunt verwachten of wanneer je zou kunnen beginnen. Salarissen worden meestal alleen besproken met serieuze kandidaten.
  4. Degene die jou interviewt lacht en knikt veel tijdens je sollicitatiegesprek. Het kan alleen uit vriendelijkheid zijn, maar ook omdat ze jou als persoon wel zien zitten binnen het bedrijf. Knikken kan uit oprechte interesse zijn.
  5. Het laatste signaal is wanneer de interviewer vraagt naar referenties en hoe ze je het beste kunnen bereiken. Dit is een teken dat ze de sollicitatie zeer serieus nemen en jou wellicht wel willen aannemen.

 

Zie je het beroep als hiring manager na het lezen van deze blog wel zitten? Neem dan vooral een kijkje op de vacaturepagina van Recruiternext.nl! Je vindt hier diverse vacatures die te maken hebben met recruiters en recruitment. Of wil je meer van dit soort blogs lezen? Lees dan verder op de Recruitmentblog community! Deze community bestaat uit de blog, nieuwsbrief en vacaturesite Recruiternext.nl.

Vacature Plaatsing

Plaats een recruitment vacature/opdracht in ons netwerk! 

Ontvang onze nieuwsbrief!